Newton’un 3. yasasına göre her etki bir tepki doğurur. Topu yere attığınızda topun sekmesi yerin topa olan tepkisidir.
Eğer yere yuvarlak bir oyun hamuru atarsanız oyun hamuru sekmez ancak şekil değiştirir yani oyun hamuru bu tepkiyi emer. Telefon da bu tepkiyi çoğu zaman emer ve en kırılgan yer olan ekran bu tepkinin sonucu olarak kırılır.
Kırılmaz camın amacı bu tepkiyi cihaz yerine daha kırılgan bir nesneye yansıtıp o nesne tarafından tepkinin emilmesini sağlamak ve telefona zarar gelmesini önlemektir. Bu nedenle kırılmaz camlar telefon ekranından daha kalitesizdir.
Şayet kaliteli olursa eğer, düşürdüğünüzde telefon camı kırılacak ve koruyucu cama hiçbir şey olmayacaktır. Temperi yüksek camların tercih edilme sebebi yüzey geriliminin cam’ın kırılma ihtimaliyle olan orantısıdır. Temperi yüksek cam darbeyi daha kolay emer ve ekranın kırılmasının önüne geçmiş olunur.
Örnek:
Araç kaportalarının en ufak kazada kağıt gibi bükülmesinin sebebi şirketlerin ucuza kaçmaları mıdır ? tabiki hayır. 1960’lı yılların amerikan araçlarında çok sağlam tamponlar kullanılıyordu. Kazalarda arabaya bir şey olmazken içindeki yolcular ölüyor yada ağır yaralı olarak araçtan çıkıyorlardı. Bunun sebebi araç çarpışmanın yarattığı tepkiyi emmek yerine iletiyor ve en kırılgan nesnede bu enerji ortaya çıkıyordu. Günümüz araçlarında kaportanın sözüm ona “dandik” olmasının sebebi çarpışmalarda ortaya çıkan enerjinin emilmesi ve sürücüye bu enerjinin ulaşmamasını sağlanmasıdır..
Kırılmaz Cam koruyucular önleyici bir unsurdur. Çizilmelere ve küçük baskılara karşı koruma sağlasa da Telefonunuzun ekranını kırılmalara karşı asla %100 KORUMAZ..